neděle 10. srpna 2008

Nemusíte žít předpisově - hlavně žijte...

 
Zdravá výživaZdravá výživa a zdravý život celkově je věc, která dělá mnoha lidem problémy. Přitom si ale neuvědomují, že ke splnění kritérií stačí jen velmi málo.


Každý člověk dělá něco, co je nezdravé. Otázkou ale je, zdali je to skutečně pravda. Můžete mi říkat, že čokoláda je nezdravá a že se po ní tloustne, ve skutečnosti by člověk ale měl za den sníst nějaké to sousto koláče, čokoládovou tyčinku nebo oplatku. Nezáleží na tom co jíte, záleží na tom, jak to vyvažujete a čím to vyvažujete. Bojíte se tloustnutí? Dieta vám příliš nepomůže. Čím větší budete mít spotřebu, tím rychlejší bude vaše trávení, protože vaše trávicí soustava se bude muset přizpůsobit. Zároveň budete mít méně energie, to znamená, že omezování stravy vám naopak uškodí. Důležité je jíst stravu vyváženou. Tělo potřebuje vitaminy úplně stejně jako minerály, bílkoviny ale i tuky a cukry, bez nichž nedokáže shromáždit dostatečné množství energie na svůj denní provoz. Jedna delší procházka denně či jeden kratší běh okolo jednoho či dvou bloků vám pak zajistí, že se ve vašem těle nebude ukládat přílišné množství tuků.
Důležité je také jíst věci, které vám chutnají. Dokonce i jídlo může způsobit stres, je proto potřeba, abyste povětšinu času přijímali stravu, kterou vaše tělo bude ochotno vstřebat i s příjemným pocitem, který vás při jídle doprovází. Málokdo si uvědomuje, že tělo odmítá jistý druh stravy, protože mu pravděpodobně příliš nesvědčí. Pokud vám houby páchnou a máte pocit, že je nedokážete sníst, nenuťte se do nich.
Rovnováha je neobyčejně důležitá věc, už staří Číňané to věděli. Platí vždy a ve všem, takže i v jídle. Nezapomínejte, že cukr, tak důležitý zdroj energie, má i své negativní účinky - odbourává totiž chrupavky a kosti, můžete kvůli němu dostat nejen cukrovku ale také vám mohou zřídnout kosti a nastat problémy s klouby. Je tedy důležité mít také dostatečný příjem vápníku, hořčíku a některých jiných minerálů. K tomu je nejlepší jíst vejce, maso, mléčné výrobky, želatinu/agar a také chrupavky a to zejména jakékoliv. Nemusíte hned chodit do lékárny a kupovat si žraločí chrupavku či želatinu v prášku, zkuste si třeba vychroupat chrupavky z kuřete. Možná vás to překvapí, ale jsou docela chutné.;)
Na klouby, ale i na imunitní systém a spoustu jiných věcí je vynikající mléko, pokud možno přírodní neupravené. Tady ale nastává problém - všichni savci mají tendenci si s věkem odvykat přijímat laktózu, sacharid, který mléko hojně obsahuje. Následně nemohou pít mléko a jíst některé mléčné výrobky, protože ji nestráví a nastanou jim potíže v podobě průjmů. Na to existuje jediný recept - nepřestávat pít mléko. Stačí, když si jednou za měsíc dáte skleničku mléka a tělo si zvykne. Nebude mít problémy s trávením a mléko bude moci být přirozenou součástí vaší stravy.
Vegetariáni, stop! V případě, že nejíte maso z toho důvodu, že se ubližuje zvířatům, jednáte přesně proti přírodě. Nezapomeňte, že máme špičáky, jsme predátoři a stejně jako pro jiné tvory je pro nás přirozené živit se masem a živočišnými produkty. Maso obsahuje některé nezbytné bílkoviny, lipidy a dokonce i vitamíny (např. vitamíny řady B, D, H, A), bez kterých člověk není schopen přežít. Některé z nich jsou nenahraditelné a z jiných zdrojů prakticky nejdou získat. Pakliže maso nejíte, protože vám nechutná či nedělá dobře, znamená to pravděpodobně, že látek, které maso obsahuje, máte dostatek či dokonce nadbytek a nepotřebujete je doplňovat. V tom případě je vegetariánství ta správná cesta.
Lidé, kteří naopak nejedí zeleninu a ovoce, si také ubližují. V rostlinné stravě se nachází přírodní cukry (glukóza, fruktóza aj.), vitaminy (A, B1, C, K) a minerály, ani bez těch se lidské tělo nemůže obejít. Další část stravy jsou obiloviny, které nepotřebujeme v tak velkém množství. Obsahují vlákninu (tu můžeme najít také v ořeších či banánech), některé vitamíny B a také tuky.

Držel jsem se tvého receptu - jedl jsem vyváženě a začal cvičit, přesto jsem přibral. Proč?
Odpověď je jednoduchá. Nezáleží na tom, jestli člověk přibere. Je již docela známá věc, že svalová hmota je těžší než ta tuková, takže ano, v případě, že budete cvičit a dostatečně se stravovat, je pravděpodobné, že přiberete. Otázkou je, jestli se vejdete do kalhot. I hubený svalnatý člověk může být těžší než bečka, která na sebe sotva navlékne XXXL triko. Věřte, že na váze příliš nezáleží - to, na čem záleží, je váš šatník a vaše zdraví.

Snažím se žít zdravě a v rovnováze, dělám pro to maximum a přesto jsem onemocněl na játra/žlučník/nemocí, co má něco společného s trávením. Proč?
Vyvážená strava a pohyb nemoci nezamezí, pouze minimalizují riziko. Samozřejmě závisí na vašich genetických dispozicích a vašem okolí. Pokud ale žijete skutečně zdravě, máte mnohem větší šanci, že se z nemoci dostanete bez komplikací.

Alkohol?
Zajímavá otázka. Říká se, že lidé s nízkým tlakem by si měli každý den dopřát skleničku piva či vína. Já trpím extrémně nízkým tlakem a jediné, po čem mé tělo občas prahne, je kofein, který si dopřávám v zeleném čaji nebo ho nahrazuji guaraninem. Alkohol mi všeobecně nechutnám a nemám žádnou touhu si ho denně dopřávat. Pro lidi s avitaminózou/hypovitaminózou B je v některých případech dobré dát si pivo. Lidem, kteří strávili dlouhou dobu v mrazu a jsou podchlazení, zase pomůže trocha tvrdého alkoholu. Obecně platí, že v malém množství je alkohol zdraví prospěšný, nikdy to s ním ale nepřehánějte a pokud vám alkohol nechutná, rozhodně se do něj nenuťte.
!!!V žádném případě nezkoušejte vyrobit alkohol po domácku bez odborné pomoci či pít třeba zkvašený džus nebo jíst zkvašená jablka. Alkohol mají na svědomí kvasinky, které produkují ethanol, na jejich vypěstování je ale určitý postup a pokud se vám vyrojí jiné kvasinky a místo ethanolu vyprodukují methanol, může to mít za následek řadu problémů včetně trvalé ztráty zraku.

Zajímavost: Nedávno měli ve Spojených státech případ, kdy jim do města chodil hladový medvěd. Lapili ho, až když snědl hromadu spadaných zkvašených jablek a opil se.

Žádné komentáře: